Maker Festival Twente 2016

Geplaatst op 07-03-2016 door

mft

Maker Festival Twente: 28 & 29 mei 2016

Performance Factory, Enschede

Inventiviteit, creativiteit en vindingrijkheid. Dat zijn de trefwoorden van het Maker Festival Twente. Zo’n 8.000 bezoekers bezochten het MFT afgelopen mei 2015. Het enthousiasme was groot en verschillende makers en maakbedrijven hebben aangegeven graag een bijdrage te willen aan de derde editie in Enschede. Bij MFT in 2016 zoomen we met verschillende zones in op de innovativiteit en creativiteit in Twente op het gebied van techniek, duurzaamheid, bouw, textiel, food, kunst, technologie en meer.

Uitvinders, doe-het-zelvers, ambachtslieden, wetenschappers, kunstenaars en andere makers worden uitgenodigd om te laten zien wat ze maken, delen en wat er geleerd kan worden. Voor bezoekers is het Maker Festival een traktatie want het gaat niet alleen om het kijken, maar vooral om het doen, leren en beleven!

Het festival vindt weer plaats in de Performance Factory, deze keer in gebouw Noord-West verdieping 1 en 2.

Maker Festival

Steeds meer mensen verkiezen het zelf maken boven het aankopen van gestandaardiseerde producten. Tijdens het Maker Festival Twente op 28 en 29 mei 2016 verkennen we deze trend en worden patronen doorbroken. We verkennen de mogelijkheden van het zelf en samen maken. We proberen gewoonten te herkennen en te doorbreken. Hoe kan je het heft in handen nemen door maakconventies en vaste gewoonten en patronen binnenstebuiten te keren? Welke rol speel je daar zelf in en hoe kunnen anderen in jouw omgeving dit proces helpen versnellen? Het MFT onderzoekt de wisselwerking tussen nieuwe technologische toepassingen en culturele en maatschappelijke ontwikkelingen. Waar versterken zij elkaar en waar worden patronen doorbroken? Moet er gezocht worden naar nieuwe patronen? Of is dit ontwrichte evenwicht juist de weg naar innovatie? Tijdens Made in Twente wordt een voorproefje gegeven van de verschillende zones waar het festival in 2016 zich op gaat richten met ieder een eigen karakter en focus. Hieronder is een impressie. De zones worden in aanloop van het festival verder uitgewerkt:

 1. Verbinden
  Het MFT is een inclusief en innovatief festival. Het festival legt een verbinding tussen verschillende groepen mensen uit de samenleving. Op het ‘’verbindingsplein’’ staat de fysieke verbinding tussen materialen centraal. Tegelijkertijd is dit de plek waar iedere bezoeker van het festival een bijdrage kan leveren aan het samen bouwen van een gemeenschappelijk huis.
 1. Houdbaar?!
  Het Maker Festival Twente is een festival waar de individuele smaak centraal staat. De eigenheid van de makers bepaalt wat er te zien, beleven en te proeven is. In de zone ‘’Houdbaar?!’’ is te zien hoe de combinatie van traditionele ambachten en nieuwe technieken voedsel langer houdbaar maken, hoe voedsel verduurzaamd kan worden en hoe dit tot nieuwe smaakontdekkingen kan leiden.
 1. De nutteloosheid voorbij
  Het MFT is het festival waar de onverwachte waarde van nutteloze dingen wordt ontdekt. Afval wordt gekaapt voor nieuwe toepassingen voordat het de kans krijgt om roemloos afgevoerd te worden. Op de ‘’afvalberg’’ worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hergebruik getoond. Tegelijkertijd is dit de plek waar je de levensduur van je nog net niet afgedankte huishoudapparatuur en elektronica kunt verlengen. En wordt er betekenis gegeven aan citymining: het vinden van bruikbare grondstoffen in jouw eigen omgeving.
 1. Kennis delen
  Het Maker Festival is een festival waar kennis ongebreideld wordt vermenigvuldigd door het te delen. Er vindt een turbulente uitwisseling plaats tussen fantasie en economische modellen. De ‘’kennispoort’’ zone zit verscholen tussen knipperende Arduino-lampjes, piepende circuitjes en zelfgebouwde robots die tussen de tafelpoten door manoeuvreren. Hier kun je deelnemen aan workshops als solderen, bouwen met Arduino bouwen en coding.
 1. Maak je toekomst
  Het MFT is een festival waar jouw idee van ‘’nu’’ toekomst wordt. Tussen flitsende lampjes en vallende kwartjes worden de mogelijkheden herkend. In de ‘’werkplaats’’ zie je machines die machines bouwen, robots die werkprocessen ondersteunen en zelfbouw uitvindingen als een tot 3D printer omgebouwde videobeamer. Hier kun je deelnemen aan workshops als lasersnijden, 3D-printing en digitaal ontwerpen.
 1. Samen zelf doen
  Het MFT is een festival waar je kan doen wat je wilt en waar je ontdekt dat je samen verder komt. Makers en bezoekers wisselen ideeën en ervaringen uit er worden interdisciplinaire netwerken gebouwd. ‘’hackers-place’’ is een ontmoetingsplaats voor creatief en technisch experiment. Je kunt hier terecht voor workshops als malware analyse, safe email, traceloos surfen, social hacking, open source programma’s en GitHub.
 1. Synergie (special kunst & textiel)
  Het MFT is een festival waar kunst betekenis geeft aan het onstuitbare maken. Blinde vlekken van deelnemers zijn complementair en daardoor zijn kunst, maken en economie onmisbaar voor elkaar. Op de ‘’catwalk’’ worden wearables getoond die rook uitstoten, nevels opwerpen, stekels opzetten en je beschermen tegen belagers. Je kunt hier de impact zien die het gebruik van onpersoonlijke elektronica en robotica heeft op persoonlijke kleding en accessoires. Je wordt je bewust van de consequenties die dit heeft op het gebruik, de uitstraling, het gevoel en de draagbaarheid hiervan.

 

 

 

Maker Festival Twente wordt georganiseerd door TETEM kunstruimte in samenwerking met Techniekmuseum HEIM, Linkeroever, Saxion, TkkrLab, Universiteit Twente en Wowlab. Daarnaast zijn er vele andere bedrijven en instellingen die een bijdrage leveren aan dit unieke evenement in Twente.

http://makerfestivaltwente.nl

Categorie: Algemeen, Evenementen, Uitgelicht | geen reactie

Reactie achterlaten