22.01.2019 - 22.01.2019
Documentaire ‘Rams’ in Concordia

Stichting Fris haalt ‘‘Rams’’ naar Enschede!

Deze diepgaande film over Dieter Rams is een absolute “must see” voor elke ontwerper en ook voor elke niet-ontwerper. Wij bieden je daarom de mogelijkheid om de film “Rams” te zien in Concordia op 22 januari aanstaande. Na de film kun je gezellig napraten bij SamSam onder het genot van een drankje.

Bekijk hier de trailer van Rams.

Al ruim vijftig jaar drukt Dieter Rams met zijn iconische werk bij Braun en Vitsoe een stempel op productontwerp. De objecten die Dieter heeft ontworpen hebben het leven van miljoenen mensen geraakt – iedereen heeft wel een koffiezetapparaat, scheerapparaat, stereo-installatie, rekenmachine, luidsprekerset of een wekker van Braun. Of een Oral-B tandenborstel. Of een Vitsoe 606 stellingsysteem. Of één van de honderden andere producten die Dieter heeft ontworpen.

Zijn werk heeft een grote invloed op het uiterlijk en de manier van functioneren van meeste producten van tegenwoordig. De computer of telefoon waarop je dit leest, ziet er zo uit vanwege Dieter Rams. Dieters invloed strekt zich ook uit tot zijn ‘Tien principes van goed ontwerp’, een lijst met edicten die eenvoud, eerlijkheid en zelfbeheersing voorstaan, en is nog steeds van toepassing op de hedendaagse ontwerptheorie en praktijk.

Gary Hustwit interviewde Dieter Rams in 2008 voor zijn documentaire Objectified. Hij kon hierin helaas slechts een klein stukje van Dieter’s verhaal delen. Dieter, nu 86, is een zeer teruggetrokken persoon. Gary heeft echter ongekende toegang gekregen om de eerste lange documentaire over zijn leven en werk te maken. De documentaire heeft de eenvoudige naam ‘‘Rams’’ gekregen.

In ‘‘Rams’’ zitten diepgaande gesprekken met Dieter en er wordt diep ingegaan op zijn filosofie, zijn proces en zijn inspiraties. Maar een van de interessantste aspecten van Dieters verhaal is dat hij nu met enige spijt terugkijkt op zijn carrière. “Als ik het opnieuw moest doen, zou ik geen ontwerper willen zijn,” zei hij. “Er zijn te veel onnodige producten in deze wereld.” Dieter is lange tijd een voorstander geweest van de ideeën van milieubewustzijn en duurzame producten. Hij is ontsteld over de huidige onhoudbare wereld van overconsumptie, waar ‘ontwerp’ is teruggebracht tot een zinloos marketingmodewoord.

‘‘Rams’’ is een ontwerpdocumentaire, maar het is ook een herkauwer over consumentisme, materialisme en duurzaamheid. De filosofie van Dieter gaat over meer dan alleen design, het gaat om een manier van leven. Het gaat over het wegwerken van afleidingen en visuele rommel en gewoon leven met wat je nodig hebt.

De documentaire draait op 22 januari in Concordia.
Om 17:30 uur openen de deuren en om 18:00 uur start de film.

Deze avond avond wordt mede mogelijk gemaakt door Concordia, INC, en Dingbats.

Aanmelden: Concordia